Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Περί διατροφής την Καθαρά Δευτέρα.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ!!...όπως μας τονίζει η φίλη μας και συμβουλός μας,  Λένα Τσαουσόγλου- Κλινικός Διατολόγος Διατροφολόγος και μας αναλύει τι πρέπει να προσέχουμε στο Σαρακοστιανό μας τραπέζι.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας.Το γεγονός όμως ότι τα τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι νηστίσιμα σημαίνει ότι είναι και απολύτως ακίνδυνα; 

1-2 τεμάχια μαλακόστρακα: Οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια και ο αστακός που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία την Καθαρά Δευτέρα μαγειρεύονται βραστά, στη σχάρα ή με κάποια σάλτσα. Περιέχουν λίγες θερμίδες καθώς δεν περιέχουν καθόλου λίπος. Όμως τα μαλακόστρακα περιέχουν αρκετή χοληστερίνη. Τα μαλακόστρακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με υψηλές τιμές χοληστερόλης.



4-5τεμάχια οστρακοειδή: Στα οστρακοειδή κατατάσσονται τα μύδια, τα στρείδια, τα κυδώνια, οι γυαλιστερές κλπ. Συνήθως μαγειρεύονται αχνιστά ή με σάλτσα ντομάτας ενώ κάποια τρώγονται και ωμά. Από θρεπτικής άποψης αποτελούν σημαντικές πηγές σιδήρου, τα κυδώνια όμως περιέχουν και νάτριο, που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η περιεκτικότητα σε χοληστερίνη είναι μικρότερη από τα οστρακοειδή όμως πάλι θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή καθώς είναι εύκολο κάποιος να φάει μεγάλη ποσότητα και έτσι συνολικά να έχει προσλάβει μεγάλα ποσά χοληστερόλης. 

100γρ (1 μικρό πλοκάμι) μαλάκια: Στα μαλάκια κατατάσσονται το    χταπόδι, η σουπιά και το καλαμάρι τα οποία την Καθαρά Δευτέρα    συνήθως μαγειρεύονται βραστά, ψητά, στην σχάρα ή στην κατσαρόλα   με σάλτσα. Τα μαλάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δεν    περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και χοληστερίνη. Επομένως μπορούν  να καταναλωθούν από τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και μάλλον θα πρέπει να αποτελέσουν το κύριο γεύμα τους. 

Όσπρια: Τα όσπρια την Καθαρά Δευτέρα μαγειρεύονται χωρίς λάδι και συχνά προστίθενται μέσα στην σαλάτα (π.χ. μαυρομάτικα σαλάτα). Αρκετά άτομα όμως τα αποφεύγουν είτε γιατί τα θεωρούν άνοστα είτε γιατί τους δημιουργούν κάποιο πεπτικό πρόβλημα. Τα όσπρια αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι μία καλή επιλογή για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιατί εκτός των άλλων προκαλούν κορεσμό. Τα άτομα που πάσχουν από κολίτιδα μπορούν να καταναλώσουν εφόσον το επιθυμούν μία μικρή ποσότητα οσπρίων (π.χ. 1 κουταλιά) αποφεύγοντας την ταυτόχρονη κατανάλωση λαχανικών (μαρούλι, λάχανο, χόρτα κλπ) που θα προκαλέσουν φούσκωμα.
Λαχανικά: Την Καθαρά Δευτέρα τα λαχανικά τρώγονται ως ωμή σαλάτα (από τα οποία μπορείτε να φάτε άφθονα) αλλά και ως τουρσί. Το τουρσί είναι μία μέθοδος συντήρησης των λαχανικών όμως η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι πολύ υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση του και μάλιστα σε υψηλή ποσότητα όπως συνηθίζεται την Καθαρά Δευτέρα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επίσης το τουρσί μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο στομάχι λόγω της υψηλής οξύτητάς του. 2-3 κομμάτια τουρσί είναι μια ικανοποιητική ποσότητα

Άλλα Ορεκτικά: Την Καθαρά Δευτέρα καταναλώνονται και διάφορα ορεκτικά (το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας άλλωστε αποτελεί «μπουφέ» και δεν υπάρχει κυρίως πιάτο) όπως ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, ελιές και πατάτες. Το κακό με όλα αυτά είναι ότι συνήθως τρώμε αρκετές μερίδες καθώς πρόκειται για τροφές που είναι σε μικρή ποσότητα κι έτσι σερβιριζόμαστε ξανά και ξανά χάνοντας το μέτρο. Το μυστικό λοιπόν με αυτές τις τροφές είναι να βάλουμε από 2-3 τεμάχια στο πιάτο μας και να μην σερβιριστούμε ξανά. Όσον αφορά την ταραμοσαλάτα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα γιατί περιέχει μεγάλα ποσά αλατιού αλλά και λίπους. 2 κουταλιές είναι αρκετές για όσους δεν έχουν πρόβλημα υπέρτασης ενώ τα άτομα με αυξημένη πίεση καλό είναι να καταναλώνουν ακόμα λιγότερο.

Λαγάνα: Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητ και να μην καταναλώσουμε περισσότερο από 1-2 φέτες

Γλυκά:Το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας είναι ο χαλβάς αν και μπορεί να καταναλωθεί και κάποιο γλυκό του κουταλιού ή του ταψιού. Μία μερίδα γλυκού μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις ακόμα και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. 

Μην ξεχνάτε όμως ότι μία μερίδα χαλβά είναι περίπου 2 δάχτυλα!
Ποτό:Η ημέρα επιβάλλει ούζο το οποίο μπορείτε να καταναλώσετε  άφοβα αν δεν ξεπεράσετε τα 4-5 δάχτυλα, αν και είναι καλύτερα να  προτιμήσετε το κρασί όπου μπορείτε να καταναλώσετε 2-3 ποτηράκια.  Ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ποτό θα πρέπει να  είναι όσοι έχουν υπέρταση.


 Καλή Σαρακοστή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου