Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πρασόπιτα με φύλλο σφολιάτας


Οι πίτες είναι ένα από τα  αγαπημένα μου φαγητά! Συνοδεύουν όλες τις πτυχές τις ζωής μας, είτε σε χαρά είτε σε λύπη. Σας παρουσιάζω λοιπόν την  πρασόπιτα με φύλλο σφολιάτας.











Υλικά
  •  1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 750 γρ. πράσα (κομμένα σε ροδέλες)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ μαϊντανό
  • ελαιόλαδο
  • 200-300 γρ. τυρί φέτα (τριμμένο-όχι λευκότυρί)
  • 200 γρ.  τυρί τριμμένο (regato ή γραβιέρα)                                  
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ξεκινάμε...
Πρέπει πρώτα να ξεπαγώσουμε πολύ καλά την σφολιάτας μας.
1. Βάζουμε σε ένα τηγάνι πολύ λίγο λάδι, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και το πράσο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαρινάρουμε, ανακατεύοντας συνέχεια για 15' λεπτά περίπου. 
2. Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το αλάτι,λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
3. Παίρνουμε ένα ταψί ή πυρέξ (ορθογώνιο κατά προτίμηση). Χρησιμοποίησα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 36εκ. και απλά επειδή η ζύμη της σφολιάτας είναι πολύ εύπλαστη όταν έχει ξεπαγώσει
καλά, έκοψα τα κομμάτια που προεξείχαν και συμπλήρωσα τα κενά που άφηνε η ζύμη στο ταψί.
.
4. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και  να πάει παντού και σκεπάζουμε από πάνω με το άλλο φύλλο της σφολιάτας.
5. Αλείφουμε από πάνω με λίγο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε την πίτα και τρυπάμε ελαφριά με ένα πιρούνι ή με την μύτη από ένα μαχαίρι.
6. Ψήνουμε στον αέρα για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Άν αρχίσει και παίρνει νωρίτερα χρώμα από πάνω το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην μας καεί.

Καλή σας όρεξη...!!!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου