Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Χαλβάς κόλας (κολοχαλβάς ή τρεμούλας)




Κάπως έτσι το λένε στα μέρη μου.
Είναι ένας γρήγορος και εύκολος χαλβάς και λέγεται έτσι γιατί είναι χαλβας σαν "κόλα"
και όταν το κόβεις παέι "πέρα-δωθε" ή "τρέμει".

Τις προάλλες θα με επισκέπτοταν τα ανήψια μου και που είπαν : Θεία, τι καλό γλυκό θα μας κάνεις το σαβατοκύριακο που θα ανέβουμε στο χωριό; και λέω ένας κολοχαλβάς είναι ότι πρέπει.

Για τα υλικά μας λοιπο΄ν θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 μπκέτο νισιστέ
  • 1 λίτρο νερό (9 ποτήρια νερό)
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1 κούπα αμύγδαλα καρβουδισμένα
Ξεκινάμε...

Σε ένα μπώλ ρίχνουμε την ζάχαρη, το νισιστέ, το νερό την βανίλια και τα λιώνουμε με το χέρι.

Σε μία κατσαρόλα μεγάλη ρίχνουμε το λάδι και τα καρβουδισμένα αμύγδαλα και έπειτα το προσθέτπυμε το παραπάνω μίγμα.




Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ο μίγμa και να γίνει σαν κόλα!

Ρίχνουμε το μίγμα σε πιατάκια βαθιά ή σε φόρμα του κέικ εφόσον έχουμε πασπαλίσει τον πάτο με κανέλα!

Για να καρβουδίσουμε τα αμύγδαλα τα βάζουμε σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι κι βούτυρο. Τα γυρίζουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα σε μέτρια φωτιά και είναι έτοιμα.

                                                                         





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου