Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Δοκιμασμένη Τυρόπιτα

Συνήθως είναι ένα φαγητό του Σαββατοκύριακου,και φαγητό "πολυτελείας" έτσι θεωρούταν παλιά.

Όσοι ασχολούνται με το μαγείρεμα θα πρέπει να φτιάξουν κάποια στιγμή και μία τυρόπιτα.
Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξετε φύλλο για να το φτιάξετε.

Αυτή η συνταγή είναι τόσο για αρχάριους όσο και για πιο προχωρημένους.


Λοιπόν τα υλικά μας είναι για 8 άτομα περίπου (πάντα με το μάτι και την πείρα της νοικοκυράς) τα εξής :
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό φέτα (ανακατέψτε και διάφορα τυριά-ότι έχετε στο ψυγείο)
  • 6 αυγά (5 για την γέμιση και 1 για το άλειμμα στο τέλος)
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • Γάλα εβαπορέ
  • Πιπέρι
  • Και αν σας αρέσει και μία καλή χούφτα τραχανά
  • Θα χρειαστείτε και ένα ταψί 30cm ή ένα τετράγωνο.

Εκτέλεση:

Δεν είναι δύσκολη συνταγή.
Σας την δίνω ακριβώς όπως την εκτελώ και εγώ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στην "πάνω-κάτω" σκάλα

Φτιάχνουμε πρώτα την γέμιση : Σε ένα μπωλ ρίχνουμε θρυμματισμένη με το χέρι την φέτα ή τα τυριά, το γάλα εβαπορέ το οποίο το έχουμε αραιώσει σε ένα ποτήρι του νερού (μισό γάλα μισό νερό), το λάδι , τα αυγά , πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε περίπτωση που θα βάλετε τραχανά, πρώτα ρίξτε το γάλα αραιωμένο με τον τραχανά και αφήστε το να μουλιάσει, και μετά τα υπόλοιπα υλικά.

Τώρα αλείφετε το ταψί με λίγο λάδι.και βάζετε δύο φύλλα. Έπειτα ρίχνετε γέμιση, μετά ένα φύλλο και γέμιση και ούτε καθεξής. Να έχετε στο μυαλό σας ότι για το σκέπασμα θέλουμε 2 φύλλα, οπότε υπολογίστε τις στρώσεις . Κάθε φορά που θα στρώνετε φύλλο θα το αλείφετε και λίγο λάδι. Τα φύλλα που θα περισσεύουν από το ταψί δεν τα κόβουμε. Πριν βάλουμε τα 2 τελευταία φύλλα τα λαδώνουμε και αυτά και προσεκτικά τα διπλώνουμε προς τα μέσα.

Στα 2 τελευταία φύλλα διπλώνουμε και εκεί τα άκρα που περισσεύουν προς τα μέσα.

Κόβουμε την πίτα σε λωρίδες (προς μία κατεύθυνση, δεν κόβουμε χιαστί για κομμάτια) και περιχύνουμε με το παρακάτω μείγμα :  σε ένα πιάτο βάζουμε λίγο γάλα, νερό, ένα αυγό και χτυπάμε.

Την βάζουμε στον φούρνο. Μόλις αρχίσει και ροδίσει την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Άντε ρίξετε και ένα σταύρωμα στο τέλος να πάει καλά το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη σας εύχομαι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου