Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Φασολάδα (Φασόλια λευκές χάνδρες)

Φασολάδα υγιεινή λευκή χωρίς ντομάτα  (Φασόλια λευκές χάνδρες)

Το εθνικό μας φαγητό.

Μετά από δοκιμή  διαφορετικών συνταγών έχω καταλήξει σε αυτή εδώ την συνταγή για την φασολάδα

Η διευκρίνηση που γίνεται για αυτή την συνταγή είναι να προτιμήσετε τα μικρά λευκά φασόλια. Όχι βέβαια ότι και με τα άλλα δεν γίνονται. Εννοείται πώς δεν χρησιμοποιούμε γίγαντες.

Τα υλικά για τέσσερα άτομα περίπου (αναλόγως την όρεξη) είναι:

  • 500 γρ. φασόλια
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
  • 3 καρότα κομμένα σε κύβους η σε ροδέλες (ανάλογα πως τα προτιμάτε)
  • μισό ματσάκι σέλινο
  • 4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • λάδι (1 και 1/2 ποτήρι του κρασιού με το μάτι πάντα)
  • ρίγανη (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού και λιγότερο για να μην πικρήσει)
και το μαγείρεμα ξεκινάει

Εκτέλεση

Από βραδύς βάζούμε να φουσκώσω τα φασόλια σε χλιαρό νερό μέσα σε κατσαρόλα και την σκεπάζουμε με πετσέτα για να διατηρηθεί ζεστό το νερό. Μερικές τυποποιημένες συνταγές δίνουν ως οδηγία διαφορετική εκτέλεση και αυτή είναι: την ίδια μέρα που θα θελήσετε να βράσετε τα φασόλια τα βράζετε μέχρι να ανυψωθούν μέσα στην κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνετε νερό. αυτό γίνεται 3 φορές.

Επειδή είμαι παλιά νοικοκυρά και έχω δοκιμάσει και τις 2 εκτελέσεις πιστέψτε με καλύτερο αποτέλεσμα έχει το "μούλιασμα" από την προηγούμενη μέρα.

Συνεχίζουμε,

Την άλλη μέρα τα πλένουμε 3-4 φορές και μετά τα βάζουμε με νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στην δικιά μου κουζίνα τα βράζω στο 2 με μέγιστο 3) για μισή ώρα.

 Κατόπιν ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και τα σκόρδα.

Δοκιμάζοντας στην μία με μιάμιση ώρα αναλόγως το είδος του φασολιού που χρησιμοποιούμε και δούμε ότι έχουν βράσει ρίχνουμε 10 λεπτά πριν τα σβήσουμε αλάτι,πιπέρι και ρίγανη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου