Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Φανουρόπιτα


Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.

Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.

Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας ή και της αδελφής του Αγίου.

Υλικά (για ένα ταψί 32cm):


  • 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίνα 
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 12 κ.σ. χυμό πορτοκάλι (ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό βρύσης
  • 1/2 κ.γ κοφτό σόδα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα μαύρη
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια (ψιλοκομμένη ή χοντροκομμένη αναλόγως ορέξεως)
Εκτέλεση...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία
Αναμιγνύετε την φαρίνα με την κανέλα

Σε ένα μπωλ βάζετε:  το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, την σόδα, το ξύσμα λεμονιού και δουλεύετε το μείγμα για μερικά λεπτά.

Έπειτα ρίχνετε την φαρίνα με την κανέλα, τις σταφίδες, τα καρύδια και ανακατεύετε το μείγμα.

Αλείφετε με το λάδι το ταψί και το πασπαλίζετε με αλεύρι. Το γυρίζετε και το χτυπάτε ανάποδα για να πέσει το περιττό αλεύρι.
Βάζετε το μείγμα στο ταψί έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και το τοποθετούμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και κοσκινίζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.

Την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Καλή σας επιτυχία



                   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου