Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Κοτόπουλο στην γάστρα με μελιτζάνες

Ένα απλά πεντανόστιμο φαγητό ...έχει ένα μείγμα μπαχαρικών το οποίο πραγματικά απογειώνει την γεύση..και αν δεν υπάρχει γάστρα σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.







Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή αν θέλετε χρησιμοποιήστε μπούτια 
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 4-5 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • λίγο αλεύρι, για το αλεύρωμα
  • 1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
Για την σάλτσα..:

  • 200 ml γλυκό κρασί
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
  • 1 κ. γλ κόλιανδρο
  • 1 κ. γλ κύμινο
  • 1 κ. γλ κανέλα
  • 3 μπαχάρια
  • αλάτι πιπέρι

..Ξεκινάμε το μαγείρεμα...
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στην πάνω κάτω σκάλα (τα φαγητά μαγειρεύονται καλύτερα σε αυτή την σκάλα)
1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τα κομμάτια της μελιτζάνας για 5 - 6 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζω από το σκεύος και τις αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
2. Ρίχνω στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, προσθέτω τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μονή στρώση. 
3. Σοτάρω για 5 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω και τα αφήνω να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά.
4. Μεταφέρω τα κομμάτια σε μια γάστρα (ή σε ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί).
5. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό, ανακατεύοντας. 
6. Τα αδειάζω στη γάστρα με το κοτόπουλο.
Σάλτσα:
1. Σκουπίζω καλά την κατσαρόλα από το λάδι που έμεινε, ρίχνω το κρασί και το βράζω για 2 - 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
2. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, το μείγμα μπαχαρικών, αλάτι και πιπέρι.
3. Μαγειρεύω για 2 λεπτά,ανακατεύοντας.
4. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τη σάλτσα στη γάστρα με το κοτόπουλο. 
5. Προσθέτω 200 ml νερό και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτουμε σφικτά το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο).
6. Ψήνω το φαγητό για 45 λεπτά. 
7. Το βγάζω από το φούρνο, ξεσκεπάζω και ρίχνω στο φαγητό τις μελιτζάνες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
8. Σκεπάζω και πάλι το σκεύος και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να μελώσουν οι μελιτζάνες.
9. Σβήνω το φούρνο και αφήνω εκεί τη γάστρα για 1 ώρα, πριν σερβίρω

                                                                                                             .....Καλή σας όρεξη.....







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου