Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ρεβίθια στην γάστρα

Εντάξει!Δεν υπάρχουν λόγια για την συγκεκριμένη συνταγή!Νομίζω ότι σε όποιον δεν αρέσουν τα ρεβίθια μετά από αυτή την συνταγή θα αναθεώρηση της απόψεις του! Τα λόγια είναι περιττά. Ας ξεκινήσουμε...

Υλικά 
  • 500 gr ρεβίθια 
  • 5-6 δαφνόφυλλα ξερά
  • 3 ντομάτες λίγο ώριμες (αν δεν βρείτε ντομάτες χρησιμοποιήστε ντοματάκια κονκασε των 500γρ)
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρικής(σκόνη)
  • ρίγανη
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει τα ρεβίθια μας στο νερό να μουλιάσουν για να μαλακώσουν.Το νερό πρέπει όχι μόνο να τα καλύπτει αλλά να περισσεύει από πάνω τους 2-3 δάχτυλα γιατί όταν αρχίσουν να φουσκώνουν θα βγούν έξω από το νερό.
2. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το νερό και κρατάμε ξέχωρα στραγγισμένα τα ρεβίθια σε άλλη λεκάνη, τα οποία πασπαλίζουμε με την  μαγειρική σόδα.. Ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αφήνουμε έτσι για 1 περίπου ώρα.
3. Μετά τα ξεπλένουμε καλά 2-3 χέρια με άφθονο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πάνω κάτω σκάλα στου 200 βαθμούς.
5. Ρίχνουμε τα ρεβίθια μέσα στην γάστρα και βάζουμε νερό μέχρι να τα καλύψει και λίγο παραπάνω.
6. Ρίχνουμε τα δαφνόφυλα, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
7. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε κάθετα από την ρίζα, σε ροδέλες στρώνοντας την επιφάνεια έτσι ώστε να καλύψουμε εντελώς τα ρεβίθια ή εναλλακτικά βάζουμε το ντοματάκι κονκασε να καλύψει την επιφάνεια των ρεβιθιών.
8. Καθαρίσουμε τα κρεμμύδια και επίσης να τα κόψουμε σε ροδέλες και να καλύψουμε πάλι όλη την επιφάνεια έτσι ώστε να μην φαίνονται πια οι ντομάτες.
9. Τέλος ρίχνουμε το λάδι μας τόσο ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φαγητού μας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και πάλι με λίγη ρίγανη.
10. Σκεπάσουμε με το καπάκι την γάστρα και ψήνουμε γύρω στη 1 ώρα  ελέγχοντας για τα υγρά του. Αν σωθούν προσθέτουμε νερό ζεστό. 
Το ψήσιμο με τα ρεβίθια ποικίλει ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο αφού δούμε ότι έχει πάρει ένα μελένιο χρώμα και έχει σχεδόν πιεί το μισό ζουμί του.
Καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε ότι τα ρεβίθια μας είναι μαλακά άρα και ψημένα.
Αν κρατάνε το αφήνουμε λίγο ακόμα, με την 
γάστρα ξεσκέπαστη, προσέχοντας να μην σωθεί το ζουμάκι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου