Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Φασολάδα

Το εθνικό μας φαγητό....Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και συστάσεις...!

Υλικά...
  • 500γρ φασόλια
  • 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο με τα φύλλα και τα κοτσάνια του.
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κ.σ πελτέ
  • 3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο 
  •  αλάτι, πιπέρι 
  • και για όσους θέλουν λίγο  μπούκοβο στο σερβίρισμα
Ξεκινάμε...
1 Πρώτο μας βήμα είναι να μουλίασουμε τα φασολάκια. Τα βάζουμε σε μία βαθιά, σχετικά, κατσαρόλα με κρύο νερό να σκεπαστούν και να  περισσεύει το νερό  2 δάχτυλα . Και τα αφήνουμε  για 40 λεπτά να μισοβράσουν.
2. Έπειτα α σουρώνουμε σε σουρωτήρι.
3. Στην ίδια κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό)
και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τα καρότα. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά. 
4. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. 
5. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. 
6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 45'-50΄. 
7. Μόλις είναι έτοιμα αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.

Συνοδεύετε καταπληκτικά με καπνιστή ρέγκα ή σαρδέλα, ωμό κρεμμύδι με λίγο αλατάκι επάνω,φυσικά με ελιές και τυρί φέτα.

Λίγα λόγια για το εθνικό μας φαγητό
".....
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
      
Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.  Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου..."..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου