Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Γαμοπίλαφο με γίδα.


Καταπληκτικό φαγητό! Η γίδα βέβαια είναι από τα μέρη μας...!!!Είναι λίγο μπελαλίδικο γιατί θέλει βράσιμο καλό η γίδα. Χρησιμοποίησα χύτρα και έβρασε στην μία ώρα και είκοσι λεπτά. Εάν χρησιμοποιήσετε κανονική κατσαρόλα υπολογίστε τον διπλάσιο χρόνο μαγειρέματος.

Θα χρειαστούμε:
  • 2 κιλά γίδα
  • 500 γρ ρύζι (χρησιμοποίησα γλασσέ)
  •  1ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί 
  • 2-3σκελίδες σκόρδο κομμένες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο 500γρ
  • 1 κ.σ πελτέ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
Ξεκινάμε...
1. Καθαρίζουμε καλά το κρέας κάτω από το νερό έτσι ώστε να απομακρύνουμε όσο μπορούμε τα κοκαλάκια (το έχει αυτό η γίδα). 
2. Βράζουμε σε μπόλικο νερό για να καθαριστεί. Χύνουμε το νρό από την κατσαρόλα και πλένουμε με κρύο νερό και το κρέας και την κατσαρόλα για να την χρησιμοποιήσουμε ξανά.
3. Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα (την καθαρή πλέον) και τσιγαρίζουμε το κρέας.
4. Μόλις τσιγαριστεί βγάζουμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια.
5. Στο λάδι που υπάρχει στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον λάδι)
6. Προσθέτουμε το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό και έπειτα ρίχνουμε το κρέας πάλι μέσα. Ανακατεύουμε.
7. Σβήνουμε με το κρασί
7. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τα ντοματάκια.
8. Αραιώνουμε το πελτέ με ζεστό νερό σε ένα μπώλ και το ρίχνουμε και αυτό μέσα.
9. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει το κρέας και προσθέτουμε τα μπαχάρια (γαρύφαλλο και κανέλα), αλάτι και πιπέρι.. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 3 ώρες περίπου, ανάλογα το κρέας, ή σε χύτρα για 1 ώρα και 20 λεπτά.
10. Μόλις γίνει η γίδα βγάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια από μέσα.
11. Αυτό το σημείο είναι λίγο μπελαλίδικο. Επειδή η γίδα έχει πολλά μικρά κοκαλάκια που "βγαίνουν" στην σάλτσα μέσα καλό είναι να την σουρώσουμε την σάλτσα λίγη-λίγη, για να βγάλουμε τα μικρά κοκαλάκια εφόσον την έχουμε αποσύρει από την φωτιά. Συνήθως μένουν στο πάτο της κατσαρόλας.
12. Μόλις τελειώσουμε με αυτό το βήμα και είναι η σάλτα μας "καθαρή" από κόκαλα, την βάζουμε πάλι με την σάλτσα πάνω στο μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίζει να πάρει βράση ρίχνουμε μπλουμ το ρύζι Φροντίζουμε να έχει αρκετό νερό η κατσαρόλα και ανακατεύουμε συχνά το ρύζι για να μην κολλήσει. 
13 Το βράζουμε περίπου 10' λεπτά, λίγο πριν γίνει, και αποσύρουμε από το μάτι. έτσι το ρύζι δεν λασπώνει.
Τρώγεται ζεστό συνοδεία με κόκκινο κρασάκι και φέτα τυρί. 
Καλή σας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου