Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Συκωτάκι στην κατσαρόλα με πιπεριές




Εύκολη συνταγή και γρήγορη. Ήθελα να αποφύγω το κλασσικό μαγείρεμα του συκωτιού είτε τηγανητό είτε στον φούρνο και προσπάθησα να το αντιμετωπίσω ως ψητό κατσαρόλας. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε!

Τα υλικά μας λοιπόν είναι: 
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο συκωτάκι κομμένο σε λωρίδες
  • 3 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σχετικά μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη από την χοντρή μεριά
  • χυμό λεμονιού από 2,5 λεμόνια (ανάλογα πόσο όξινο το θέλετε) 
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε μεγάλα κομμάτια 
  • φέτα κομμένη σε κύβους (όση επιθυμείτε)
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό ( όσο σας αρέσει)
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • ελαιόλαδο
Ξεκινάμε το μαγείρεμα ....
1. Πλένουμε το συκώτι και το κόβουμε σε μερίδες. Έχουμε ετοιμάσει και τα υπόλοιπα, κρεμμύδι, πιπεριές, καρότο, σκόρδο και τον χυμό λεμονιού.

2. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το συκωτάκι για 2'-3' λεπτά σε δυνατή φωτιά ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

3. Μόλις τσιγαριστεί το βγάζουμε σε μία πιατέλα. Στην ίδια την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το καρότο και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν περίπου 5'-7' λεπτά σε δυνατή φωτιά. Και έπειτα ρίχνουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2'-3'.

4. Ετοιμάζουμε και βραστό νερό περίπου 500ml  και ρίχνουμε μέσα και τον ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
 
5. Μόλις έχουν μαραθεί τα κρεμμύδια, τα καρότα, και οι πιπεριές ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το συκωτάκι μαζί με τα υγρά  που έχουν παραμείνει στην πιατέλα και τους κόκκους μπαχαριού. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει περίπου 20'-25'.

6. Πέντε λεπτά πριν κλείσουμε το φαγητό ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανο.
 
7. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε την φέτα, κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για να λιώσει και η φέτα μας.

Η σάλτσα μας πρέπει να είναι πηχτή. αν χρειαστεί προσθέστε κατά την διάρκεια του βρασίματος βραστό νερό.
 
Συνοδεύεται με πιλάφι ή μακαρόνι τριβελάκι κατά προτίμηση.
  
Καλή όρεξη και πιείτε και κανένα ποτηράκι κρασάκι στην υγεία μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου