Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Χοιρινό στην γάστρα

Τελευταία έχω βρει την χαρά μου  να μαγειρεύω στην γάστρα. Γίνεται το φαγητό πιο νόστιμο και δεν χρειάζεται να είσαι συνέχεια πάνω από μία κατσαρόλα και να κοιτά μην κολλήσει. Είχα λοιπόν στον καταψύκτη μου χοιρινό κρέας. Και είπα να το κάνω στην γάστρα...ξεκινάμε λοιπόν.

Υλικά
  • 1-1 1/2 κιλό χοιρινό για μαγείρεμα (γίνεται και με μπριζόλες αν έχετε)
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
  • 5-6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από 1,5 λεμόνι
  • μουστάρδα
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο
Εκτέλεση...
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στην πάνω κάτω σκάλα.
2. Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε στην γάστρα, και ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και ρίγανη και το ανακατεύουμε με τα χέρια για να "πάει" παντού.
3. Ρίχνουμε τις πατάτες ανάμεσα στο κρέας και τις ανακατεύουμε και αυτές μαζί με το κρέας.
4. Ρίχνουμε και το σκόρδο
5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και τα ανακατεύουμε μαζί έτσι ώστε να ενωθούν τα υλικά. Έπειτα περιχύνουμε με αυτό το κρέας και τις πατάτες.
6. Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.

Ψήνουμε για 2 ώρες περίπου. Έπειτα  ανοίγουμε το καπάκι από την γάστρα και το αφήνουμε για μισή ώρα και λιγότερο ώστε να απορροφήσει στα ζουμιά και να πάρει λίγο χρώμα το κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου