Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, πορτοκάλι και λεμόνι


Με ολόκληρο κοτόπουλο
Εντάξει υπάρχουν πολλές εκδοχές με το κοτόπουλο. Ε είπα να σας δείξω και την δικιά μου δημιουργία.
  
Υλικά για 6 άτομα
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (μπορείτε και με μερίδες να το κάνετε)
  • 5-6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  •  1 κ.γ μουστάρδα
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 κ.σ. βούτυρο για επάλειψη
  • ελαιόλαδο (περίπου 50-80ml)
  • 1 ποτήρι του νερού νερό (από την βρύση)
 
Ξεκινάμε το μαγείρεμα...

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
2.Βάζουμε τις πατάτες στην γάστρα
3.Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε πάνω από τισ πατάτες
4. Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και αφού χαράξουμε στα μπούτια και στις φτερούγες το κοτόπουλο βάζουμε από ένα μικρό κομμάτι σκόρδου, καθώς και μέσα στο κοτόπουλο
5. Σε ένα μπωλ ή βαθύ πιατάκι ανακατεύουμε το λεμόνι, το πορτοκάλι, την μουστάρδα λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
6. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες με το μείγμα.
Με μερίδες κοτόπουλου
7. Αλείφουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
8. Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα και ρίγανη και (με την βοήθεια των χεριών μας) ανακατεύουμε να πάει παντού. και ρίχνουμε  το νερό, σκεπάζουμε την γάστρα
9 Ψήνουμε στους  200 βαθμούς για 1 και 1/2 ώρα, γυρίζοντας αν μισάωρο το κοτόπουλο, έπειτα ανοίγουμε την γάστρα χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Καλή σας όρεξη.

Πιείτε και κανένα κρασάκι. Λευκό κατά προτίμηση..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου