Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Καροτόρυζο



Σκέφτηκα να ονομάσω κάποιες συνταγές "Συνταγές του Μνημονίου". Θα αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι πρόκειται για συνταγές οι οποίες γίνονται με φτηνά υλικά. Μία λοιπόν από αυτές τις συνταγές είναι και καροτόρυζο.

Μοιάζει αρκετά με το ριζότο σαν διαδικασία αλλά η υφή του τείνει προς το λαχανόρυζο (θα το ετοιμάσουμε κάποια άλλη στιγμή).



Τα υλικά μας:
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3 καρότα τριμμένα στο τρίφτη
  • 500 γρ ρύζι για ριζότο
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κομματάκια (προαιρετικά)
  • 1200 ml ζωμό από λαχανικά ή βοδινός ζωμός 
  • λάδι (περίπου ένα ποτήρι του κρασιού - όχι γεμάτο)
  • αλάτι, πιπέρι
  • και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά).
Ξεκινάμε το μαγείρεμα...
1. Ετοιμάζουμε τον ζωμό. Σε νερό που βράζει ρίχνουμε 1 κύβο ζωμό και το ανακατεύουμε να διαλυθεί.
2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε μεσαία φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
3. Μόλις έχει γυαλίσει, ρίχνουμε και το καρότο. Ανακατεύουμε λίγο με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε και την ντομάτα. Ανακατεύουμε.
4. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι Ανακατεύουμε λίγο να καβουρδιστεί.
5. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε για 15 λεπτά τσεκάροντας . 5 λεπτά πριν στο τέλος κοιτάμε μην έχει σωθεί το ζουμάκι και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αν έχει γίνει αποσύρουμε. Αν όχι ρίχνουμε λίγο ακόμα βραστό νερό και το αφήνουμε να γίνει. 
Ανάλογα με το ρύζι είναι έτοιμο συνήθως σε 15-20 λεπτά. 

Σερβίρουμε ζεστό σε ρηχό πιάτο.

Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και ένα ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί λίγο πριν ρίξετε το ρύζι. Το αφήνετε να εξατμιστεί και ακολουθείτε την διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου