Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Θρεπτική σαλάτα κινόα




 Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο blog μας την Λένα Τσαουσόγλου -Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, η οποία θα μας προτείνει συνταγές για σωστή και υγιεινή διατροφή. Ξεκινώντας λοιπόν έχουμε μία θρεπτική σαλάτα με την κινόα ή αλλιώς η Χρυσή τροφή - ο σπόρος της Γης όπως την αποκαλούν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής που έχει αμινοξέα και πρωτεΐνες . Επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων. Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά ( για βιομηχανικούς λόγους).

Τα ΥΛΙΚΑ μας
  • 180 γρ κινόα (μία κούπα) (Θα την βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
  • 1 ζωμός λαχανικών 
  • 2 ντομάτες χωρίς τα σπόρια τους κομμένες σε κυβάκια 
  • 1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια 
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες 
  • 3 μικρά κολοκυθάκια σε(αν θέλουμε τα αφήνουμε για 5 λεπτά στο ξύδι ή σε λεμόνι για να μαλακώσουν) το μαρινάρεις λίγο στο λεμόνι επειδή είναι ωμό 
  • χυμός λεμονιού ή λάιμ 
  • ελαιόλαδο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 
  • φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, δυόσμο, κόλιανδρο 

Ξεκινάμε...
  1. Βάζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό. Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά.
  2. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό. Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά.
  3. Βράζουμε την κινόα σε μπόλικο αλατισμένο νερό ή αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κύβο μυρωδικών.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μια γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι.
  5. Σουρώνουμε και είναι έτοιμη. Μπορούμε αφού την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να τη βάλουμε στο ψυγείο όπου κρατάει άνετα για 4-5 μέρες..
  6.  Μετά μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε και να κάνουμε μια ωραία σαλάτα

Tip: Μπορείτε να κάνετε τις δικές σας προσθήκες…Ψητά λαχανικά σε κομμάτια, κομμάτια κοτόπουλο ή τυρί…


 Και λίγα λόγια για την κινόα και τα οφέλη της:
"Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.

Είναι εύπεπτη τροφή και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική.

Χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές μαγειρικής και είναι εύπεπτη.

Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών. Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την δια-θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει το Κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).

Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.

Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Η Κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.


H περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες είναι πολύ υψηλή (14%), όμως το σημαντικότερο είναι ότι, σε αντίθεση με την πλειονότητα των φυτικών τροφών, αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης και προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει πλησιάζει εκείνη των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, που ανήκουν στην κατηγορία των πλήρων πρωτεϊνών. Η λήψη πρωτεϊνών είναι αναγκαία για τον οργανισμό και έχει ενεργό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του, όπως στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κυττάρων, την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διαδικασία της πέψης, τη σύνθεση ορμονών κ.λπ.

Η κινόα είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ περιέχει και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η κινόα είναι πλουσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ,ασβέστιο και ω3 λιπαρά οξέα!"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου