Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

10 Μυστικά για να μην πάρεις βάρος τα Χριστούγεννα


Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν και για εσάς που δεν έχετε την πολυτέλεια να αφεθείτε στην πληθώρα των γαστρονομικών επιλογών που προσφέρεται στις  γιορτές, είτε γιατί δεν επιθυμείτε να χαθεί η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών, είτε επειδή η δίαιτα πολλές φορές αφορά κάποια ασθένεια, είτε επειδή πολλοί είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν έναν Γενάρη, γεμάτο άγχος μέχρι να χαθούν  τα  εορταστικά κιλά,  καλέσαμε την καλή μας σύμβουλο, Κλινικό Διατολόγο Διατροφολόγο Λένα Τσαουσόγλου και της ζητήσαμε να μας συμβουλέψει για το τι θα πρέπει να προσέχουμε τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές έτσι ώστε να μπορέσουμε, έστω να παραμείνουμε τα κιλά μας. 

Έτσι λοιπον μας παραθέτει μικρά  μυστικά και με χωρίς μεγάλες θυσίες, που αν τα εφαρμόσουμε σίγουρα μπορούμε να διατηρήσουμε τα κιλά σας την περίοδο των γιορτών. 

 Ξεκινάμε λοιπόν 
 
1. Μην ξεχνάτε ποτέ το πιο σημαντικό γεύμα. Το πλούσιο υγιεινό πρωινό σας. Μην το προσπερνάτε ποτέ με την δικαιολογία του βραδινού δείπνου. Συμπεριλάβετε σε αυτό υδατάνθρακες όπως φρυγανιές, ψωμί ή δημητριακά, τουλάχιστον ένα φρούτο ή κάποιο λαχανικό και μια μορφή πρωτεΐνης, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και η γαλοπούλα. Το πρωινό θα σας βοηθήσει στο να μη φτάσετε στο επίσημο γεύμα πεινασμένοι καταλήγοντας σε ακατάσχετη υπερφαγία.

2. Δείπνα στα σπίτια φίλων την περίοδο των γιορτών; Σίγουρα σκέτος πειρασμός! Αναλάβετε να φέρετε στο τραπέζι τη σαλάτα ή ένα πιάτο με βρασμένα λαχανικά και έτσι θα είστε βέβαιοι ότι θα έχετε κάτι θρεπτικό να καταναλώσετε στο γιορτινό τραπέζι.




 
3. Μην ξεχνάτε στις γιορτές τις καθημερινές σας συνήθειες! Να έχετε πάντα μαζί σας, ένα φρέσκο φρούτο ή αποξηραμένα φρούτα ή έστω λίγους ξηρούς καρπούς (ανάλατους), για τις περιπτώσεις που θα πεινάσετε και θα είστεακόμη στους δρόμους ψάχνοντας το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο.

4. Καταναλώνετε ένα υγιεινό σνακ ή μικρό-γεύμα ανά 3-4 ώρες, καθώς έτσι διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα και αποφεύγετε την λαιμαργία.

5. Όταν έρθει εκείνη η ώρα του εορταστικού δείπνου και στέκεστε πάνω από τον λαχταριστό μπουφέ, λειτουργήστε με στρατηγική. Φορτώστε το πιάτο σας πρώτα με όλες τις υγιεινές επιλογές, σαλάτες όλων των ειδών, επιλέξτε το άπαχο κομμάτι της γαλοπούλας και αφήστε τα σουφλέ και τα λιπαρά για το τέλος, αν έχει μείνει χώρος στο πιάτο και ...στο στομάχι σας.

6. Απολαύστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μαζί με το εορταστικό δείπνο. Το κόκκινο κρασί περιέχει συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Εάν δεν πίνετε αλκοόλ, μην καταφύγετε στα ανθρακούχα, αλλά επιλέξτε την κλασική αξία του νερού.

7. Πριν θελήσετε να καταναλώσετε κάποιο γλυκό πιείτε ένα πράσινοτσάι ή ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το ίδιο το επιδόρπιο με μια κούπα πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και το υγρό στοιχείο του θα σας «χορτάσει», βοηθώντας σας να μην πέσετε με τα μούτρα σε ένα μεγάλο κομμάτι σοκολατόπιτα ή στα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες.


8.  Μην αφυδατώνετε τον οργανισμό σας!  Καταναλώστε 1,5 με 2lt νερό την ημέρα!

9. Όταν έχετε προγραμματίσει να φάτε εκτός σπιτιού ή είστε κάπου καλεσμένοι και γνωρίζετε πως πιθανότατα θα φάτε λίγο πιο «βαριά», φροντίστε την υπόλοιπη μέρα να έχετε ελαφριά γεύματα.

10. Τέλος την περίοδο των γιορτών που είμαστε όλοι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι θα ήταν πολύ καλό το περπάτημα στους στολισμένους δρόμους  για να κρατήσετε ξύπνιο τον μεταβολισμό σας!


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου