Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Γιουβέτσι στην κατσαρόλα


Κάνοντας δοκιμές με διάφορες παραλλαγές ως προς τον τρόπο ψησίματος κατέληξα στο ότι το πιο ζουμερό γιουβέτσι γίνεται στην κατσαρόλα. Δοκίμασα και στην γάστρα, δοκίμασα και στο ταψί...αλλά στην κατσαρόλα γίνεται απίστευτο! Δεν μου στεγνώνει και δεν μου λασπιάζει. Πάντα βέβαια με το ίδιο τύπο κριθαράκι.




Τα υλικά μας:
  • 1- 1,5 κιλό μοσχάρι ελιά ή σπάλα (μπορείτε να το κάνετε και με κοτόπουλο ή με οποιοδήποτε κρέας)
  • 500 γρ κριθαράκι μεσαίο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη (προαιρετικά )
  • 2 ντομάτες φρέσκιες ή κονκασέ ντοματάκι
  • 1 κ.γ. πελτέ
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 1. ξυλάκι κανέλα ή 1.κ.γ τριμμένη κανέλλα
  • 2-3 κομμάτια μπαχάρια
  • νερό βραστό όσο πάρει περίπου (1 λίτρο περίπου για το μοσχάρι και 1 λίτρο για το κριθάρι)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Ξεκινάμε...

Στο γιουβέτσι  πρώτα τσιγαρίζουμε και βράζουμε το κρέας στην σάλτσα του, έπειτα το βγάζουμε και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε και φτιάχνουμε το κριθάρι

1.  Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να καλύψει τον πάτο.
2. Αφού έχουμε πλύνει το κρέας, το ρίχνουμε και το τσιγαρίζουμε καλά από όλες τις μεριές.
3. Βγάζουμε το κρέας με πιρούνι από την κατσαρόλα κι το βάζουμε σε ένα πιάτο.
4. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά.
5. Ρίχνουμε το κρέας πάλι μέσα και ανακατεύουμε.
6. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί για 3 -5 λεπτά και προχωράμε στο βήμα 7. Αν δεν θέλουμε κρασί προχωράμε στο βήμα 7
7. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, και την πιπεριά ανακατεύοντας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχάρια και ανακατεύουμε.
8 Αφήνουμε να πάρει λίγη βράση και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας. Το ψήνουμε για 1,5 ώρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
9. Πάντα ελέγχουμε για νερό, και πάτα έχουμε έτοιμο βραστό νερό να προσθέσουμε αν χρειαστεί.
10. Όταν έχει γίνει το κρέας το βγάζουμε σε μία πιατέλα με πιρούνι
11. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κριθάρι.
12. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό (1 λίτρο βραστό).
13 Σε 15-20 λεπτά περίπου δοκιμάζουμε αν έχει γίνει. Προσθέτουμε αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (για την γεύση) και είμαστε έτοιμοι.
14. Βάζουμε  το κρέας μέσα στο κριθαράκι και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό τρίβοντας τυρί φέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου