Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα.

Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κρεμμυδόπιτα

Ένα ωραίο συνοδευτικό για το κρασάκια και το τσιπουράκι  


Υλικά για την ζύμη
  • 500 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ αλάτι (για πιο αλμυρή γεύση προσθέσετε λίγο περισσότερο)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 390 γρ χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Υλικά για την γέμιση 
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι δύοσμο ψιλοκομμένο (φρέσκο ή και αποξηραμένο)
  • μπούκοβο (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε) 
  • ελαιόλαδο (περίπου 1 κ.σ.)  
Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη.
1. Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την ζάχαρη.
2. Κάνουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο.
3. Σε ένα ποτήρι που έχουμε το νερό ρίχνουμε το αλάτι.
4. Προσθέτουμε το νερό  σιγά σιγά μέσα στην λακκούβα, και ρίχνουμε και την μαγιά.
5. Με το χέρι μας ανακατεύουμε το το νερό με το αλεύρι ώστε να γίνει μία ομοιόορφη μάζα.
6. Το αφήνουμε για σε σεστο σημείο για 15' .
7. Έπειτα το ξαναζυμώνουμε έτσι ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας.Ίσως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό.
8. Το αφήνουμε πάλι για 20' σκεπάζοντας το με νωπή πετσέτα.
9. Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπωλ.
Ξεκινάμε το γέμισμα και το πλάσιμο:
10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στην πάνω κάτω σκάλα.
11. Ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας., και απλώνουμε την γέμιση.
12. Διπλώνουμε σαν καρβέλι έχοντας την γέμιση στο κέντρο.
13. Έπειτα είτε με τα χέρια είτε με ένα πλάστη απλώνουμε την ζύμη και την κάνουμε όσο πιο λεπτή μπορούμε(δεν πειράζει αν σε κάποια σημεία "βγεί" λίγο η γέμιση έξω).
14. Αλείφουμε πολύ καλά με λάδι ένα ταψί και την βάζουμε μέσα.
15 Ψήνουμε για 30' ή και παραπάνω μέχρι να ροδίσει η πάνω επιφάνεια. Αν δεν έχει γίνει από κάτω σκεπάστε την με ένα αλουμινόχαρτο.



Επειδή είναι γλυκιά συνοδεύεται με αλμυρά : τυρί φέτα, κασέρι, γραβιέρα κλπ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου